Muzeul Porcului/Stuttgart 2024
16.11.2024
În vizită la un muzeu mai puțin obişnuit
"Schweine-Museum"
Cu peste 50.000 de exponate împărțite în 27 de încăperi, muzeul este considerat cel mai mare din lume având o singură şi simplă temă: porcul.
Majoritatea, îi spunem "Adio" de astăzi până pe 25 decembrie.
În activitățile mai mult sau mai puțin culturale ale asociației EU Reflect e.V. Stuttgart, ne-am adunat astăzi în jurul unui personaj care, de unii iubit, de alții ocolit dar parte din cotidianul nostru atât de variat şi complex, are un întreg muzeu dedicat 100%. Pe două etaje, obiecte din tot felul de materiale şi/sau mărimi, de valoare artistică mai mare sau mai mică, banală, comică, filatelică, numismatică, literară, ştiințifică, tehnică, kitsch, jucării şi lista continuă, sunt strânse cu grijă laolaltă, prezentate îngrijit publicului de toate vârstele. Nu ştiu dacă este un domeniu în care porcul să se regăsească şi să nu fie reprezentat. O multitudine care te fură prin culoare într-o atmosferă care ți-l face simpatic şi care, la final, regăsit în câte-o farfurie...impune... un oarecare respect...
Daiana Maties
imagini de la muzeu
Workshop inițiere în fotografie
Accesul tot mai larg al copiilor la telefoanele mobile dar și la tehnică în general, face ca și interesul lor către fotografie să crească. Că fotografiază sau filmează și postează chiar pe grupuri de socializare sau fotografiază pentru arhiva proprie, interesul există și el trebuie susținut, mai ales că poate fi transformat în timp în pasiune sau chiar în meserie. Colegul nostru Dan Florin Boia, pasionat fotograf, cu expoziții și recunoașteri în domeniu a inițiat un Workshop pentru copii, bazându-se exact pe cele descrise înainte. Având colaborarea Galeriei InterArt Stuttgart care a pus la dispoziție spațiul, în data de 13 octombrie, a avut loc prima întălnire dintr-o serie care sperăm să aibă un tot mai crescut ecou. Copiii participanți, de mai multe vârste, au avut astfel ocazia să țină în mănă și aparate de fotografiat de tip analog, să le înțeleagă sistemul de funcționare, să facă fotografii dar să se și joace inteligent cu App-ul Foto din aparatele mobile. Cea mai bună fotografie a fost premiată și toți au primit diplome de participare, spre aducere-aminte dar și ca motivare pentru pașii următori.
Daiana Maties
imagini de la Workshop
Forum der Kulturen 12.10.2024
Conferința de stat a organizațiilor (post-)migranților din Baden-Württemberg:
„Rețea, consolidare, modelare: organizațiile de migranți ca viitori actori germani”
Pe podium s-au aflat:
Vera Sompon și Sami Aras, vorbitori ai asociației regionale LpMO-BW e.V.
Reem Alabali-Radovan, ministrul de stat al migrației, refugiaților și integrării (prin video)
Dr. Birgit Locher-Finke, șeful Departamentului 4 – Integrare, Europa al Ministerului Afacerilor Sociale, Sănătății și Integrării
Consiliul LAKA - Asociația de Stat a Reprezentanților Migranți Locali BW, (solicitat – prin video)
Organizațiile migranților ca actori centrali într-o societate a migrației
Intrări și conversație cu:
Dr. Elizabeth Beloe, președinte a Asociației Federale a Rețelelor
Organizații de migranți (NeMO) e. v.
Prof. senior Dr. Ludger Pries, Universitatea Ruhr Bochum
Dr. Rachid L’Aoufir, Grupul de lucru afro-german e. v.
Manne Lucha, ministrul afacerilor sociale, sănătății și integrării Baden-Württemberg
Sala se prezintă mare și luminoasă. La intrare ne întâmpină acorduri măiastru interpretate și mă bucur surprinsă când aflu că îi aparțin colegei noastre, Luminitza Petre.
De ani de zile este cunoscut că atât orașul Stuttgart cât și întregul land Baden-Württemberg are un procent mare al populației format din migranți. Îi întâlnim peste tot. Pe stradă, în mijloacele de transport, în sectorul îngrijire, curățenie, servicii, în fabrici, pe câmpuri, ...dar și în cabinete medicale, în birouri IT sau administrație, cu funcții de conducere sau nu. Unii reușesc să străbată, alții se confruntă cu reacții rasiste, antifeministe, etc.
Și totuși, economia Germaniei stă tot mai mult pe umerii tot mai numeroși ai migranților. Sunt italieni, turci și greci la a treia generație dar și spanioli, francezi, români, bulgari, latinos, ucraineni, africani, din țările federației ruse, moldoveni, sârbi, etc. 40% din populația Stuttgartului, tendință în creștere.
Asociațiile migranților sunt în acest sens binevenite, ele preluând o parte a muncii administrative în spațiul integrării. Susținere din partea statului însă prea puțin vizibilă, mai mult inexistentă.
În sală, fețe luminoase, de vârste diferite, tineri sau cu tâmple albite. Unii aderați de zeci de ani muncii asociative, alții, boboci, cu simțul răspunderii dar și cu convingerea că acolo unde sunt mai mulți și puterea de înțelegere, posibilitatea de susținere reciprocă este mai mare, de la traduceri de acte la sfaturi pentru noua viață, cursuri de limbă, locuri în grădinițe, etc. Uneori chiar găsirea de locuințe sau job-uri. Oamenii se ajută, cei care au trecut prin clipe grele știu ce înseamnă o mână întinsă primită la nevoie și timpul le-a dat experiență și cunoștinte.
Migranții sunt o forță în Baden-Württemberg. Vocea lor trebuie auzită. Rasismul și antidemocratia trebuiesc distruse. Iar dacă politicul nu aude sau se face că nu aude, ținând seama de importanța în economie a acestui procent, atunci este timpul ca aceștia să intre în rândul politicienilor unde pot influența propunerile democratice cu un vot.
Migranții merită respect și susținere. Ca orice pădure, nu este ceva să existe fară uscături, Comunitățile însă le pot identifica și reacționa. Fiecare vine cu un bagaj propriu de mentalitate și educație, limbă, cultură.
Noi suntem europeni. Democrația stă la baza statelor europene. Trebuie ca fiecare dintre noi să o apere și să o întărească. În respect reciproc.
în cadrul zilei au avut loc 4 ateliere paralele:
1. Organizațiile (post-)migrante ca actori în asistența socială
2. Organizațiile (post-)migrante ca co-creatori ai unei societăți democratice
3. Organizațiile (post-)migrante ca actori centrali ai multilingvismului
4. Open World Café: Noi idei pentru asociațiile (post-)migranti
imagini de la conferință
Salată de Boeuf - Spectacol Teatrolici
Invitație la Ziua Universală a IEI
30. iunie 2024, între orele 12:00 - 18:00
Kinder und Jugendhaus, Bartensteiner Str.11, 70435 Stuttgart
hartă
Imagini de la eveniment realizate de Dan Boia
fotografii | videoclip
- Muzică și dansuri populare
- Scurt metraj documentar
- Prezentare de Ie și costume populare
- Expoziții
- Artizanat
- Ateliere creative
- Produse culinare cu specific românesc
În program:
- Ansamblul "Hora satului", Stuttgart
- Formația "Music Life", Frankfurt
- Ansamblul "Promoroaca", Mannheim
- Ansamlul "Datina", Bruchsal
- Jezebel, Stuttgart
- Mădălina Alecu, Mannheim
- Oana Popa, Stuttgart
- Lia Popov, Stuttgart
Expozanți:
- Meșter popular Lidia Bojescu, R. Moldova
- Cristina Nițoi, Ravensburg
- Meșter artizanal Antinela Elisei, București
- dr. Gheorg Mitrohin, Freiburg
- Artist plastic Ludmila Tomoioaga-Borș
- Fotograf Dan Boia
- Marian-Iulia Filimon /"Atelierul fain", Ulm
- Carmen Stratulat, Heilbronn
- Paulina Tatu/ Libraria "Adler"
Organizator: EU Reflect e.V. Stuttgart
Cu susținerea Forumului Culturilor Stuttgart
Partener media: FRS (Freies Radio für Stuttgart), ZZR (Rumänische Radioredaktion Zig Zag de Romania bei FRS), MR 100 % (Magazin Românesc 100%)
|